Prehrana
Generalno svi preferiraju svježe voće i povrće te su konzervirane i smrznute inačice obično nepoželjne na našem stolu. Ali što se točno događa s hranjivim tvarima kada se voće i povrće konzerviraju ili smrznu? ⁣

⁣Prije nego što usporedimo svježe, smrznute i konzervirane proizvode, par riječi o bioraspoloživosti. Bioraspoloživost je dostupnost nutrijenta iz neke namirnice. ⁣

Neki mikronutrijenti u našoj hrani se vežu tako čvrsto da ih naše tijelo ne može osloboditi za probavu. Kuhanje može povećati bioraspoloživost nekih hranjivih sastojaka i smanjiti količinu ostalih, a tako i sastav obroka. Na primjer, naša tijela lakše apsorbiraju vitamine topive u mastima (A, D, E i K) ako ih jedemo s mastima. Drugim riječima, spojevi u voću i povrću mogu utjecati pozitivno ili negativno na bioraspoloživost njihovih hranjivih sastojaka. ⁣

Svjež proizvod⁣
⁣Voće ili povrće možemo opisati kao svježe ako ‘’dozrijeva nakon berbe’’ ili ako se ‘’ubire potpuno zrelo’’ te se odmah prodaje, kao na tržnicama ili kod poljoprivrednika. ⁣
Moglo bi se očekivati da će proizvodi biti hranjiviji ako se ubire potpuno zrelo, jer imaju više vremena za apsorpciju hranjivih tvari iz tla – a u nekim slučajevima i jesu. Ali biljke apsorbiraju veliki postotak najvažnijih minerala u ranim fazama rasta, a voće i povrće i dalje mogu sintetizirati makronutrijente i mikronutrijente tijekom zrenja poslije berbe. ⁣
Nekoliko studija sugerira da su proizvodi sazreli nakon berbe prehrambeno ekvivalentni proizvodima koji su brani potpuno zreli – a u nekim slučajevima i bolji. Prehrambeni sadržaj bilo koje vrste proizvoda ovisit će o nizu drugih čimbenika, uključujući tlo, godišnje doba, vremenske prilike, način uzgoja te uvjete i trajanje skladištenja. ⁣

Smrznuti proizvodi⁣
⁣Općenito, smrznuti proizvodi su u potpunosti zreli i podvrgnuti su minimalnoj obradi. Većina povrća i neko voće podvrgavaju se blanširanju u vrućoj vodi nekoliko minuta prije zamrzavanja kako bi se inaktivirali enzimi koji mogu prouzrokovati nepovoljne promjene u boji, mirisu, okusu i hranjivoj vrijednosti. ⁣
Iako blanširanje može izlučiti minerale i razgraditi biomolekule poput vitamina, proizvodi koji sazrijevaju nakon berbe i blanširani smrznuti proizvodi imaju vrlo sličan ukupni nutritivni sadržaj. Smrznuto voće i povrće minimalno se obrađuje. ⁣

Konzervirani proizvodi⁣
⁣Konzervirano voće i povrće obično su u potpunosti zreli, poput zamrznutih proizvoda, ali imaju tendenciju mnogo veće obrade. Blanširanje je uobičajeno, kao i stavljanje u sirup, dodavanje soli i unošenje aditiva koji nose vlastiti zdravstveni rizik. ⁣
Nažalost, nekoliko oblika prerade može razgraditi neke spojeve, poput nitrata, gotovo u potpunosti. ⁣
Štoviše, neke limenke su obložene bisfenol-A (BPA), kemikalijom povezanom s povećanim rizikom od raka, a i kiselost proizvoda (npr. umaka od rajčice) i toplina od sterilizacije mogu pomoći da BPA iscuri u proizvod. ⁣

Dakle, što je najhranjivije? ⁣
⁣Voće i povrće stižu na police vaše trgovine raznim metodama od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Nadalje, metoda koja najbolje djeluje za jednu vrstu proizvoda možda ne djeluje najbolje za drugu. I na kraju, različiti načini kuhanja mogu imati puno veći utjecaj na sadržaj hranjivih tvari u proizvodu i bioraspoloživost. ⁣⁣
U bilo kojem obliku voće i povrće treba svakodnevno uvrstiti u svoju prehranu. ⁣

Ukratko – odgovor je NE! Istraživanja su pokazala da čete potrošiti jednaku količinu potkožnog masnog tkiva odradili ga natašte ili nakon obroka …

Aminokiseline su sastavni dijelovi proteina. Postoji 20 različitih aminokiselina koje koristi ljudsko tijelo, a od tih 20 njih 9 su esencijalne. Esencijalno …

Od svih suplemenata kreatin je najistraženiji ( i najsigurniji ) suplement na tržištu kojeg mogu koristiti i muškarci i žene.⁣ ⁣⁣Kreatin je …

Koristimo kolačiće radi boljeg iskustva. više informacija

Nastavkom korištenja ove web stranice prihvaćate korištenje kolačića za funkcionalne i marketinške usluge. Više o privatnosti na spartana.hr pročitajte u uvjetima opisanim u Pravilima o privatnosti

Zatvori