Aminokiseline su sastavni dijelovi proteina. Postoji 20 različitih aminokiselina koje koristi ljudsko tijelo, a od tih 20 njih 9 su esencijalne. Esencijalno znači da ih tijelo ne može stvoriti, pa ih moramo unositi kroz prehranu.

Tih 𝟗 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐜𝐢𝐣𝐚𝐥𝐧𝐢𝐡 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐨𝐤𝐢𝐬𝐞𝐥𝐢𝐧𝐚 su:
1. 𝐋𝐈𝐙𝐈𝐍 – je jedna od glavnih aminokiselina za popravak mišića, njihov rast i jačanje imunološkog sustava. On pomaže apsorpciji drugih minerala u tijelu i potreban je za sintezu kolagena koji je glavni element potreban za formiranje vezivnog tkiva i kostiju u tijelu. Posebice je važan za apsorpciju kalcija te proizvodnju elastina.

2. 𝐋𝐄𝐔𝐂𝐈𝐍 – pomaže stimulirati jačanje i rast mišića. Također, pomaže vam da očuvate mišiće tijekom dijeta i napornih treninga. Uz to sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi tijekom i nakon vježbanja. Važan je za proizvodnju hormona rasta te zacjeljivanje rana.

3. 𝐈𝐙𝐎𝐋𝐄𝐔𝐂𝐈𝐍 – je izolirani oblik leucina koji pomaže tijelu da proizvodi hemoglobin, koji u svom sastavu sadrži željezo i služi za prijenos kisika putem krvi. Osim toga, stimulira porast količine dušika u mišićnim stanicama. Važan je i za proizvodnju energije te za pravilno funkcioniranje imuniteta.

4. 𝐇𝐈𝐒𝐓𝐈𝐃𝐈𝐍 – je vrlo važan za proizvodnju neurotransmitera, osobito histamina. Histamin je važan za pravilno funkcioniranje imuniteta, probave, sna i spolnih organa. Bitan je i za izgradnju mijelinske ovojnice koja okružuje živčane stanice.

5. 𝐌𝐄𝐓𝐈𝐎𝐍𝐈𝐍 – je važan za održavanje metabolizma i detoksifikaciju. Bitan je za rast novih tkiva te apsorpciju cinka i selena.

6. 𝐅𝐄𝐍𝐈𝐋𝐀𝐋𝐀𝐍𝐈𝐍 – se u tijelu pretvara u aminokiselinu tirozin koji je potreban za proizvodnju proteina i signalnih molekula u tijelu. Nužan je za proizvodnju aminokiseline tirozina pa zatim epinefrina i dopamina. Fenilalanin zbog toga ima velik utjecaj na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

7. 𝐓𝐑𝐄𝐎𝐍𝐈𝐍 – podržava rad imunološkog sustava te sudjeluje u izgradnji većih proteina poput kolagena i elastina pa je stoga bitan za izgradnju potpornih i vezivnih tkiva. Treonin ima ulogu i u metabolizmu masnog tkiva.

8. 𝐓𝐑𝐈𝐏𝐓𝐎𝐅𝐀𝐍 – Kada tijelo apsorbira triptofan, pretvara ga u serotonin, kemikaliju koja je odgovorna za osjećaj sreće i pomaže u smanjenju stresa i depresije. Triptofan je poznat po opuštajućem djelovanju na tijelo te po tome što potiče zdrav san te pravilan rad mozga i živčanog sustava

9. 𝐕𝐀𝐋𝐈𝐍 – je neophodan za optimalni rast i oporavak mišića. Bitan je i za proizvodnju stanične energije što ga čini neophodnim za izdržljivost i cjelokupno zdravlje mišića. Koristan je i živčanom i probavnom sustavu.

Ostatak 11 aminokiselina u ljudskom tijelu može se sintetizirati.

𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢 𝐢𝐳𝐯𝐨𝐫𝐢 esencijalnih aminokiselina su životinjski proteini: meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi.
Kada konzumiramo proteine, oni se razgrađuju na svoje sastavne dijelove (aminokiseline), koje naše tijelo tada koristi u razne svrhe, odnosno procese među kojima je i izgradnja skeletnih mišića, regulacija funkcije imuniteta…

Ukratko – odgovor je NE! Istraživanja su pokazala da čete potrošiti jednaku količinu potkožnog masnog tkiva odradili ga natašte ili nakon obroka …

Od svih suplemenata kreatin je najistraženiji ( i najsigurniji ) suplement na tržištu kojeg mogu koristiti i muškarci i žene.⁣ ⁣⁣Kreatin je …

Često razni programi prehrane sa ciljem skidanja kila u sebi imaju ”cheat” obrok ili dan. ”Cheat” obrok se smatra obrok koji generalno …

Koristimo kolačiće radi boljeg iskustva. više informacija

Nastavkom korištenja ove web stranice prihvaćate korištenje kolačića za funkcionalne i marketinške usluge. Više o privatnosti na spartana.hr pročitajte u uvjetima opisanim u Pravilima o privatnosti

Zatvori