Svi znamo za tri makronutrijenta: proteini, ugljikohidrati, masti. Ali u našoj prehrani postoji i četvrti a to je – ᗩᒪKOᕼOᒪ. I kako dolazi period kad se malo više nazdravlja nego inače, dobro je znati par stvari.
Alkohol ima ogromnu kalorijsku vrijednost ( 7 kcal/g), ali ne daje nikakve hranjive tvari. Što znači dok uživamo u alkoholu, on našem tijelu ne daje ništa vrijedno.
Dok naše tijelo ima sposobnost skladištenja ostalih makronutrijenata; proteine u mišiće, masti u adipozno tkivo i ugljikohidrate kao glikogen u jetru, naše tijelo nema sposobnost skladištenja alkohola.
To znači kada je alkohol prisutan, tijelo ga identificira kao otrov i koristi sve svoje resurse kako bi ga prvog razgradio te je to prvo gorivo koje će tijelo upotrijebiti.
Ali što to konkretno znači? Dok je vaše tijelo zauzeto sagorijevanjem alkohola koji ste konzumirali, ono ne može sagorjeti ostale makronutrijente (hranu) koje ste također konzumirali. Znači onaj fini ručak, sarmu, francusku salatu ili kolače koji čete pojesti ne koriste kao izvor energije nego se umjesto toga pohranjuju kao mast.
Alkohol je dio naše kulture tako da je jedina preporuka koja se može dati: budite umjereni!
Ukratko – odgovor je NE! Istraživanja su pokazala da čete potrošiti jednaku količinu potkožnog masnog tkiva odradili ga natašte ili nakon obroka …
Aminokiseline su sastavni dijelovi proteina. Postoji 20 različitih aminokiselina koje koristi ljudsko tijelo, a od tih 20 njih 9 su esencijalne. Esencijalno …